ANBI
Stichting Kroniek van Enkhuizen
Een voorwaarde voor een ANBI is het publiceren van een aantal gegevens. Al deze gegevens vindt u hieronder overzichtelijk gerangschikt
Naam van de instelling
Stichting Kroniek van Enkhuizen
RSIN/fiscaal nummer
819875028
Post- en bezoekadres
Kade 26a, 1601 LB Enkhuizen
Doelstelling
Uit onze statuten:
Artikel 2 - Doel
1. De stichting heeft als doel:
het bevorderen van cultuurhistorische manifestaties met betrekking tot de stad Enkhuizen en voorts al hetgeen daartoe rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
2. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
· het plaatsen van cultuurhistorische infozuilen;
· een interactieve internetsite te onderhouden;
· het publiceren van een historische krant en andere vormen van publicatie;
· het organiseren van tentoonstellingen;
· het organiseren van historische wandelroutes;
· het ondersteunen van educatieve projecten;
· en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Tot dit doel behoort niet het doen van uitkeringen aan de oprichter of aan hen die deel uitmaken van organen van de stichting.
3. De stichting beoogt het algemeen nut.
4. De stichting heeft geen winstoogmerk.
Bestuur:
Voorzitter: Dhr. B. van der Veer
Secretaris: Dhr. H. Beerding
Penningmeester: Dhr. J. Koekkoek
Lid: Dhr. K. Koeman
Beloningsbeleid:
Bestuursleden ontvangen enkel en alleen daadwerkelijk gemaakte kosten op basis van declaraties. De vereniging heeft geen personeelsleden. Ze werkt met vrijwilligers.
Uit de statuten:
Artikel 3 - Bestuur: samenstelling, benoeming, beloning, ontslag
5. Alle bestuurders kunnen een vergoeding krijgen van de kosten die zij redelijkerwijs hebben gemaakt in de uitoefening van hun functie. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.
Verslag van uitgeoefende activiteiten:
Na de succesvolle projecten ‘400 jaar VOC’ in 2002 en ‘Kroniek van Enkhuizen’ in 2009 heeft de Stichting geen activiteiten uitgevoerd.
Medio 2022 is de Stichting begonnen met de voorbereidingen van het project ‘Canon van Enkhuizen’. Op dit moment is het inhoudelijk verslag van de activiteiten in 2023 nog niet vastgesteld. Direct na vaststelling wordt dat verslag hier gepubliceerd.
Financiële verantwoording:
Na het project ‘Kroniek van Enkhuizen’ in 2009 is alles financieel afgesloten met nihil aan vermogen. Medio 2022 is de Stichting begonnen met de voorbereidingen van het project ‘Canon van Enkhuizen’. Het financieel jaarverslag van 2023 is vastgesteld en gepubliceerd.
Hoofdlijnen beleidsplan:
Canon van Enkhuizen
Wat is het?
De Canon van Enkhuizen (de Canon) is een nieuw project van de Stichting Kroniek van Enkhuizen. Het is een interactieve reeks infozuilen verbonden door een stadswandeling die heden en verleden van Enkhuizen helder en spannend in beeld brengt. 2000 jaar geschiedenis van een historisch bolwerk. De heroïek, maar ook de rauwe kanten, zoals het slavernij- en oorlogsverleden, worden getoond. De Canon is gebaseerd op grondige research en de persoonlijke geschiedenissen van honderden Enkhuizers.
Ons doel
De Enkhuizer bevolking, de bezoekers en iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Enkhuizen door de informatie op de infozuilen op een eigentijdse manier betrekken bij de interessante en indrukwekkende geschiedenis van de stad en haar bewoners. De onderwerpen zijn gekozen op basis van historisch belangrijke gebeurtenissen en onderwerpen uit de recente geschiedenis waar de bewoners en/of hun ouders en voorouders bij waren betrokken.
Educatie
Inwoners, bezoekers maar ook andere geïnteresseerden zoals leerlingen en studenten van buiten Enkhuizen kennis laten maken met de grootse, meeslepende maar soms ook opmerkelijke geschiedenis van Enkhuizen, zodat met de opgedane kennis Enkhuizen met een frisse blik wordt beleefd.
City marketing
De rol van Enkhuizen bij de wording van Nederland, ruim 450 geleden, wordt met de infozuilen en de achtergrondinformatie beter en breder uitgelegd. De plaats en betekenis van Enkhuizen in de vaderlandse geschiedenis wordt hierdoor vergroot. Door de plaatsing van de nieuwe infozuilen landelijke bekendheid te geven, wordt aandacht in de pers en sociale media gegenereerd. Toeristen en historisch geïnteresseerden worden daarmee naar Enkhuizen getrokken.
Succesvolle voorgangers
De Canon is het vervolg op de voorgaande projecten ‘400 jaar VOC’ in 2002 en de 'Kroniek van Enkhuizen' in 2009. Stuk voor stuk succesvolle projecten die de historie en het rijke culturele erfgoed van Enkhuizen voor bewoners en bezoekers dichterbij hebben gebracht.
Resultaten om trots op te zijn
Wat hebben de voorgaande projecten opgeleverd?
Enthousiaste participatie
Enkhuizer bevolking De meer dan 1000 bijdragen van de Enkhuizer bevolking met verhalen over hun voorouders en de buurt waarin ze zijn opgegroeid hebben een schat aan informatie opgeleverd. Schoenendozen zijn omgekeerd, zolders afgezocht en dat heeft het verhaal van Enkhuizen een unieke persoonlijke glans gegeven. Al die bijdragen gaan we ook gebruiken voor de Canon en vinden ook hun weg naar de nieuwe infozuilen.
Verrijking van het archief
Er zijn meer dan 5.000 documenten gedigitaliseerd. Deze documenten worden op een nieuw in te richten website voor iedereen toegankelijk gemaakt.
Honderden publicaties
In het Noord-Hollands Dagblad ‘De Enkhuizer Courant’ zijn meer dan 200 artikelen verschenen.
Voorbeeld doet volgen
Het concept om de geschiedenis van de stad Enkhuizen in de openbare ruimte te tonen, kan een aantrekkelijk voorbeeld zijn voor andere steden.
De Canon van Enkhuizen: Het vervolg van een succes
In aansluiting op de voorgaande projecten hebben Klaas Koeman en Frans van Leeuwen voor de Stichting Kroniek van Enkhuizen een nieuw concept bedacht: ‘De Canon van Enkhuizen’. De 'Canon' gebruikt alle kennis die vergaard is in de vorige projecten. En natuurlijk haken we in op de landelijke en regionale vieringen rondom 1572 en 1573; de opstand tegen de Spanjolen en de Slag om de Zuiderzee van 450 jaar geleden.
Enkhuizen was door haar ligging in de periode 1560 – 1620 een van de belangrijkste steden van Nederland. Met vooraanstaande inwoners bovendien. Denk aan Jan Huygen van Linschoten, die de route naar de Oost van de Portugezen kaapte. Of zijn vrienden Dirck Gerritzn. Pomp, die als eerste Nederlander handel dreef met China en Japan, of Lucas Waghenaer, de zeekaartenmaker, of staatsman François Maelson en de broers Semeijns, vertrouwelingen van Willem van Oranje ... allemaal Enkhuizers.
Wandelroute langs interactieve infozuilen
Het meest in het oog springend onderdeel van de Canon zijn de infozuilen in de stad. We kozen de locaties zo dat de onderwerpen zoveel mogelijk aansluiten bij de plek waar ze staan. De infozuilen bevatten elk twee digitaal geschilderde panelen. Ieder paneel heeft een thema als onderwerp en een informatiekader met tekstuele uitleg. De QR-code in het informatiekader verwijst geïnteresseerden direct naar pagina’s op een nog verder te ontwikkelen website. Daar vinden ze meer informatie en verdieping. Wanneer beschikbaar, plaatsen we ook video- en audiofragmenten. Dankzij de integratie met Google Translate krijgen ook anderstaligen toegang tot alle informatie. Hiermee worden wij uniek in Enkhuizen.
Design panelen
Voor de panelen van de Canon van Enkhuizen maken we gebruik van fotografie, schilderijen, tekeningen, gravures en etsen. Om alle panelen eenzelfde uitstraling te geven, kiezen we ervoor om de panelen digitaal te schilderen. Op die manier ontstaat een visueel aantrekkelijke en consistente uitstraling.
Onderwerpen: verleden en heden verbinden
De Canon laat de indrukwekkende historie van de stad zien vanaf het prille begin tot heden. Het gaat over de soms donkere middeleeuwen en de Gouden Eeuw met zijn ontdekkingsreizigers, kaartenmakers, wetenschappers, zeehelden en kunstenaars. Maar ook de gewone man en vrouw komt aan bod; hoe was hun leven? Hoe waren armoede en rijkdom verdeeld. Hoe was de ziekenzorg en de armenzorg geregeld en ontdek dat het Snouck van Loosenpark hierdoor is ontstaan. Aandacht gaat ook naar het onderbelichte belang van Enkhuizen in de strijd tegen de Spanjaarden in 1572 en 1573 en haar rol in de wording van Nederland. Ook de kolonisatie en het slavernijverleden worden belicht. Wat was de rol van Enkhuizen en wat is daarvan nu nog zichtbaar? De stadswandeling bestrijkt alle wijken binnen de oude stadswallen. Bewoners ontdekken naar wie de straat waarin zij wonen is genoemd, zoals bijvoorbeeld de Semeijnszstraat of de Maelsonweg.