? - 1683. Enkhuizer zeehelden 4.
Pieter Karsseboom, kapitein ter zee bij het Noorderkwartier. Pieter Karsseboom nam deel aan diverse zeeslagen. Zijn naam wordt ook geschreven als Karseboom of Kersseboom.
Pieter Karsseboom en zijn broers verdienden hun brood op het water: Pieter werd 'capiteyn', Cornelis en Simon werden 'schippers'. Op 14 december 1653 trouwde Pieter Karsseboom te Enkhuizen met Maria Harmens, een 'jonge dochter' uit de Haringstad, geboren in 1632. Hij leefde in de tijd dat Karel II de oorlog aan de Nederlanden verklaarde: de Tweede Engelse Oorlog (1665-1667), die plaatsvond tijdens het Stadhouderloze Tijdperk (1650-1672), waarin Jan de Witt raadspensionaris van Holland was.
In 1654 besloten de Staten-Generaal 150 oorlogsschepen uit te rusten, onder leiding van admiraal Maarten Tromp en vice-admiraal Michiel Adriaansz. de Ruyter.
Pieter was in 1654 onderstuurman bij de Admiraliteit van West-Friesland (not.akte Enkhuizen no.1052 A22) en voer als 'commandeur bij de Grote Visscherij', voordat hij tot 'capiteyn' werd benoemd. Op 33-jarige leeftijd werd hij 'capiteyn' van een oorlogsschip, wat betekende dat hij aan vele zeeslagen moest deelnemen. De eerste grote zeeslag waarin Pieter zijn moed kon tonen, was de Vierdaagse Zeeslag van 1666.
In de 'Historie van Enkhuizen' beschrijft Sebastiaan Centen uitvoerig de diverse zeeslagen, waarin Pieter Karsseboom met name wordt genoemd.
De Expeditie naar Gothenburg (Zweden) in 1683
In oktober 1683 kreeg Luitenant-Admiraal Schepers de opdracht om met zijn vloot naar Gothenburg te zeilen, maar bij aankomst bleek de Zweedse krijgsmacht al ontbonden te zijn. Schepers keerde dus onmiddellijk huiswaarts. Op de terugreis werden de schepen van Amsterdam en het Noorderkwartier overvallen door een zware novemberstorm. De andere schepen worstelden vier dagen lang op de woelige zee, maar op 15 november wakkerde de storm aan tot een orkaan en liepen zeven schepen aan de grond.
Twee schepen van het Noorderkwartier, de "West-Friesland" met 80 kanonnen en "Het Wapen van Monnikendam" met 70 stukken, met respectievelijk de Enkhuizer kapiteins Thomas Vlugh en Pieter Karsseboom, vergingen met man en muis. Beide schepen zag men geruime tijd worstelen met de hevige storm en de verbolgen zee; "Het Wapen van Monnikendam" werd op het strand van Texel verbrijzeld, en van de "West-Friesland" werd nooit meer iets vernomen.
Pieter Karsseboom is begraven in de Westerkerk. Op zijn grafsteen staat geschreven: "Den zeeheldt Kersseboom rust hier, die zonder schroom ruim veertig jaar zijn leven heeft gewaagd voor het land, totdat hij voor ons strandde, door onweer is gebleven."
De Karseboomstraat in Enkhuizen is naar hem vernoemd.