1949 tot heden. Plan Noord
Nieuwbouw buiten de stadswallen. Op 6 mei 1949 besloot de gemeenteraad de stad uit te breiden met een nieuwe woonwijk ten noorden van de stad. De woningnood was hoog. Driehonderd urgente woningzoekenden had de gemeente ingeschreven op een inwonertal van 10.000. In 1955 konden de eerste bewoners hun nieuwe huizen betrekken.
Op 6 mei 1949 besprak de Gemeenteraad in een besloten zitting een belangrijk agendapunt. Voor het eerst sinds de 16de eeuw waren er plannen om de stad uit te breiden. Ten noorden van de stad moest een nieuwbouwwijk komen. In eerste instantie aarzelde de raad.
De PvdA had liever ‘hun’ Kooizandplan. Dat plan ging ten koste van een stukje IJsselmeer. Dat was niet zo erg als de plannen van B&W, die ten koste gingen van kostbare landbouwgrond en dus van werkgelegenheid. Anderen wilden de stadsuitbreiding aan het Wersteinde, maar daar maakte burgemeester Haspels korte metten mee. ‘Den Haag’ vond de daar gevestigde bedrijven Sluis en Sluis en Groot zo belangrijk dat daar geen sprake van kon zijn.
De Raad ging akkoord, met de tegenstem van het ARP-raadslid Vis. Zijn zaadveredelingsbedrijf lag in het gebied waar de huizen zouden moeten komen.
Er lag wel meer in de weg, de sportverenigingen Dindua en West-Frisia hadden daar hun velden net zoals de HBS. En tenslotte was er ook de gemeentereiniging, waar de vele poeptonnetjes die nog in de stad gebruikt werden, werden geleegd en schoongemaakt. Tenslotte was er ook de provincie die bij monde van mejuffrouw ir. E. van der Ban wilde dat er een groenstrook tussen de Vest en de huizen zou komen, het zogenaamde Schootsveld.
Maar de (woning)nood was hoog. Driehonderd urgente woningzoekenden had de gemeente ingeschreven op een inwonertal van 10.000. Het zouden mooie woningen worden met een geiser, een lavet en bij elk huis een tuin. Behalve voor de etagewoningen aan de Asterstraat natuurlijk.
In 1955 konden de eerste bewoners hun nieuwe huizen betrekken. Gek genoeg waren die eerste bewoners geen Enkhuizers, die keken eerst de kat uit de boom. Ze wilden niet in ‘Nova Zembla’ wonen, hoorde men zeggen. Je kon er alleen maar via de Noorderweg komen, en dat was wel erg ver van het oude Enkhuizen, vonden ze. Uiteraard draaide dat later bij.