Wegje en Van Bleiswijkstraat te Enkhuizen.

1602 - 1800 Schilders leggen de stad vast - 2.

Enkhuizen was in trek bij vele schilders.

Jan Claesz

| 1570 - onbekend Portretschilder

Reynu Meindertsdr Semeyns.
Jan Claesz: Reynu Meindertsdr Semeyns.
Reynu Meindertsdr Semeyns.
Jan Claesz: Reynu Meindertsdr Semeyns.

Van Jan Claesz zijn ongeveer 29 werken bekend. Hij schilderde onder andere een portret van Reynu Meindertsdr Semeyns. Het schilderij ontstond in het jaar waarin Reynu, die al zes jaar weduwe was, hertrouwde met de beroemde zeevaarder en ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten. Het portret kan beschouwd worden als een huwelijksportret. De tegenhanger, waarop Van Linschoten werd afgebeeld, is niet meer bekend. Gelukkig kunnen we dankzij een kopergravure die in 1596 werd gemaakt door de Amsterdamse graveur Lambert Corneliszn, en die is opgenomen in zijn boek Itinerario, een idee krijgen van het schilderij. De prent toont een borstbeeld en is ongetwijfeld een gedeeltelijke kopie in spiegelbeeld van het oorspronkelijke schilderij. Het is opvallend dat Jan Claesz een groot aantal kinderportretten heeft gemaakt.

Willem Bastiaan Tholen

| 1868 - 1931 Beeldend kunstenaar, aquarellist, etser, graficus, lithograaf.

Wegje en Van Bleiswijkstraat te Enkhuizen.
Willem Bastiaan Tholen; Wegje en Van Bleiswijkstraat.
Wegje en Van Bleiswijkstraat te Enkhuizen.
Willem Bastiaan Tholen; Wegje en Van Bleiswijkstraat.

Tholen vond vaak inspiratie voor zijn schilderijen in de natuur. De schetsen die hij buiten maakte, werkte hij uit in zijn atelier. 
Hij was niet de enige; Laren, de Veluwe, later Bergen, maar ook Volendam werden vaak bezocht door kunstenaars die het landschap afbeeldden. Sommige schilders vestigden zich zelfs in die plaatsen.
Tholen hield van zeilen, een liefde die hij van zijn vader had overgenomen. Hij liet in Enkhuizen, op de werf van Lastdrager aan de Paktuinen, een Wieringer bol genaamd Eudia bouwen, die hij gebruikte als een soort varend atelier. Hij kwam vaak in Enkhuizen. Volendam was hem te druk, hij miste daar de stilte en rust die hij in Enkhuizen wel vond. Een tijdlang had hij een vaste kamer in “Die Port van Cleve”, zodat hij ook een oogje kon houden op de werkzaamheden aan zijn schip. In 1902 kocht hij zelfs een huis in de stad, gelegen aan Westerstraat 54. Voor veel Enkhuizers was de schilder met zijn schilderskoffertje en ezel een bekende verschijning. In het gezin van de huisschilder Geert de Vries was hij een graag geziene gast. 

De Harlingersteiger.
Willem Bastiaan Tholen; De Harlingersteiger.
De Harlingersteiger.
Willem Bastiaan Tholen; De Harlingersteiger.

De schrijfster Alie Wijhe Smeding kende hem als klant in de winkel van haar vader, die een winkel in scheepsbenodigdheden had. De schrijfster heeft Tholen zelfs gevraagd of hij een van haar boeken wilde illustreren. Waarom dat plan niet is doorgegaan, is niet bekend. Tholen voelde zich betrokken bij de stad. Hij protesteerde met succes tegen de bouw van de visafslag, pal voor de Drom. Hij verzette zich ook succesvol in het openbaar tegen de sloopplannen van het accijnshuisje aan de haven en vooral tegen het dempen van de Zuiderhavendijk.
In de laatste jaren van zijn leven woonde Tholen in Den Haag, maar hij bezocht Enkhuizen nog regelmatig. De stad rouwde toen hij overleed. Op de dag van zijn begrafenis wapperde de vlag op de Drommedaris halfstok.